STOP Teken!

Die vervelende teken ook.

Wat te doen tegen teken, ze zijn er het hele jaar.

Tijdens de  kerst vakantie , in het voorjaar en najaar en zeker nu weer met deze mooie zomerse dagen.

Ik tref mijn maatregelen tegen dat ongedierte, maar ik ben mij nu ook meer bewust van de gevaren van de  middeltjes die ik “vroeger “gebruikte.

Dat waren middeltjes die je op de huid in de nek druppelde of een band die lang chemicaliën liet opnemen in de huid. Sommigen waren we zes maanden goed voor bescherming tegen teken en vlooien,  er zijn nu zelfs ook middeltjes die de hond inneemt.

Als het ongedierte dan van het bloed van de hond drinkt dan sterft het. Dat zette mij toch aan het denken. Want dan is het bloed toch vergiftigd?? Dan is toch je hond vergiftigd?? Dan heeft de parasiet toch al zijn ziektes verspreidt als hij pas na 24 uur sterft? Wat voor de parasiet  slecht is dat kan toch niet voor de hond goed voor de gezondheid zijn?  Er zou toch een reden moeten zijn waarom een levend wezen aan die middeltjes sterft? Mij viel ook op dat je het niet in de buurt van grondwater mocht gebruiken , of de band bij het zwemmen af moet doen zodat de vissen er niet mee in contact komen en goed je handen wassen na toediening als advies. Ik druppel/ leg het op mijn hond maar moet ervoor zorgen dat ik het niet op mijn huid krijg?

Ik kwam STOP tegen, een plantaardige  vloeistof die je ook op de hond uitspreidt, het rook lekker en was makkelijk toe te passen. Er stonden geen waarschuwingen op dat het niet in de buurt van drinkwater mag zijn of dat je goed je handen moest wassen bij aanraking.  Essentiële oliën geschikt voor hond, kat, konijn, fret, cavia, hamster en zelfs zogende  moeder dieren en jonge dieren. Na een dagje kon je hond er zelfs mee zwemmen en daar is Ziva toevallig helemaal gek op.

Dus maar uitproberen, jaren geleden alweer, maar ik ben nog steeds blij met dit middeltje.

Ik gebruik het heel relaxed eigenlijk, pas als ik verwacht naar gebieden te gaan waar ik teken kan treffen dan smeer ik de honden even in. Eens in de drie weken in hoogseizoen. Een geurige massage. Waar ik woon komen namelijk amper teken voor, de tekenkaart van Nederland heeft daarin helemaal gelijk. Maar buiten mijn woonomgeving zijn de teken een stuk meer aanwezig. Ik ben wel eens  in versnelde pas het bos in Drente uitgelopen nadat ik even had gerust op een bankje en de teken als uit een horror movie op mij af zag komen rennen. Ieks!, nachtmerries kan je daarvan krijgen !

rhdr

Maar zoals gezegd,  voordat ik wat langer op pad ga met de honden een lekkere massage met STOP en vlak voor we een wandeling gaan maken even gebruik maken van de STOP spray, ook even mijn eigen benen insprayen voor de zekerheid. In tekentijd is dat elke twee of drie weken met de druppels en dan voor elke wandeling in het bos even de spray. Nu was mijn ervaring met de oude middeltjes die ik gebruikte dat er toch wel eens een teek op mijn hond vast zat, en ja helaas gebeurt dat met de STOP ook een hele enkele keer. Als een teek echt honger heeft dan wil hij wel eens heel hardnekkig zijn. Maar bij keuze gaat hij toch liever achter een makkelijkere prooi aan. Ik controleer dan toch elke keer na een wandeling de honden grondig. En mijzelf net zo. Het voordeel van de STOP spray vindt ik, is dat ook de muggen en andere plaag geesten liever naar iemand anders vliegen om te gaan plagen.

Wij hebben onze zomer STOP al klaar liggen.

Op naar de vakantie!