World Championship Belgian Shepherds FMBB

FMBB, Wereld Kampioenschap Belgische Herders 2019.

Deze WK werd gehouden tussen 10 en 12 mei in Pisek, Tsjechië.
De aanloop naar dit WK was zwaar en allerminst zoals je zou willen als sporter. Door het verlies van BATty (onze bijna twee jarige Manchester terriër) in november waren we deze winter niet meer fit, agility stond op een laag pitje, we waren niet happy en we hadden gezondheids klachten. Rug, nek, maag etc alles speelde op. ( de impact voor je lichaam op het verlies van een dierbare komt harder aan als je soms denkt) De komst van TOPsy ( Manchester terriër puppy) in maart zorgde weer voor meer vrolijkheid en blijheid, deze vrolijke jonge spring in’t veld kon niet weerstaan worden. Langzaam gingen bij mij de meeste klachten weg, maar we hadden nog geen goede voorbereiding voor het nieuwe seizoen gehad. Ik ging met de honden aan het werk, fietsen, opbouwen, spieropbouw, fitness ook bij mijzelf ook weer opgepakt. De gewenste resultaten bleven uit bij Ziva. Ze werd zelfs nog te snel moe bij het hooperen en ik zag geen opbouw in herstel. Wat is er toch aan de hand? Naar de Holistische Dierenarts Jyoty voor hulp. Bloedtests, stoelgang, wormen, giardia alles werd getest maar geen antwoorden gevonden. Ondertussen ook hulp bij Prins Petfoods gezocht, zij dachten mee and adviseerden vers vlees en probiotica. Ook een andere gehalte aan energie in haar brok als we weer terug gingen van vlees naar brok. Bij NML Health hebben we de Probiotic gehaald van Puur. Ik gaf haar al de Puur Gastri druppels ter ondersteuning van haar vertering, dat daar iets aan de hand was, was duidelijk, haar stoelgang was de laatste maanden niet zo vast. Krijgen we dit wel op tijd in orde, ik wou niet naar een WK met een on fitte hond.
Nog in de weken voor het WK kregen we langzaam haar vertering en daarmee haar uithoudings vermogen weer terug, met nu nog 1 schijf vlees per dag in haar geperste brokken (van Prins de Racing en Sprint ( 26/17)), de Probiotic en één keer per dag aardappel puree was haar vertering nu goed. Op naar het WK. Onderweg in Duitsland gewandeld en zelfs een dag sneeuw gehad, waarbij we dan maar met de Bergbahn gingen rijden.
Het werd een heel koud en nat WK.

De training en veterinaire controle op donderdag ging goed, het veld was goed en de tribunes waren overdekt. Prima !

De eerste parkoers op vrijdag liep Ziva haar 5e plaats met 5.82 meter per seconde en daarmee een directe plaatsing voor de finale. Opdracht 1 was gehaald. Super blij mee. Je hebt vier parkoersen kans om de finale te halen. Je moet bij de eerste 10 plaatsingen horen of de beste van je land worden om naar de finale te mogen. We hebben vrijdag nog wel de agility parkoers gelopen van keurmeester Stephanie Semkat, vlak voordat ik de ring in moest barste de regen in alle hevigheid los, de ring werd stilgelegd omdat alles omwaaide en moesten we ons toevlucht zoeken op de tribune, ik heb Ziva de Back on Track jas aangedaan en een deken en we hebben tussen de toeschouwers gewacht totdat de wedstrijd verder ging. Het was een super mooi parkoers maar met 1 klein DK foutje. Daarna in de middag de team jumping gelopen, helaas daar een latje getikt, ze gleed uit in de natte tunnel en kwam niet uit bij de sprong, de tunnels werden glad en ik vermoed dat ze zich daar bezeerd heeft aan haar flank. Ik heb haar elke avond haar SWIT Neurobalance jas aangedaan daarmee kon ze goed herstellen van de inspanning.

De volgende dag
brak aan, weer leuke parkoersen voor de boeg. Het leek wel of de duvel ermee speelde, maar telkens als Ziva bijna aan de beurt was regende het pijpenstelen. Ik wou het risico niet nemen dat ze zich verder zou blesseren op de onnodige kwalificaties rondes en geheel tegen mijn natuur melde ik deze rondes dan ook af. Ik spaarde Ziva voor het team parkoers. Deze liep ze dan weer met 1 foutje, ze botste tegen mij aan waardoor we aanraken hond kregen, verder mooi gelopen rondje van mijn meisje. Team NL werd 10e.

Zondag de dag van de finale. De jumping eerst, wij mochten als 7e starten, dat is een lastige want dan weet je de “flow” nog niet van het parkoers, Ziva liep hier een mooi vloeiend parkoers, ik heb geen risico’s genomen en ik nam dan ook de langere weg in plaats van een scherpe bocht te nemen, ik wist niet of dat slim zou zijn maar foutloos met een on geblesseerde hond de finale agility parkoers ingaan leek me op dat moment het beste. Lange tijd stonden we bij de top 3 maar uiteindelijk bleven we op een 6e plaats staan met 5.63 meter per seconde. Een mooi uitgangspunt voor de finale ronde.
De finale agility, de start was een lastige, waarmee de hond behoorlijk scherpe bocht moest maken over een muur, ze botste weer bijna tegen mij aan en ik stuurde haar met een te groot gebaar naar de volgende toestel, ze nam meteen daarop de volgende in haar vizier, dat was helaas niet de juiste en we liepen een diskwalificatie op, het was over.
Ik ben heel blij dat we ondanks alles deze resultaten gehaald hebben om met een negen jarige hond en een slechte winter voorbereiding toch zover gekomen te zijn. Ziva is een TOP vriendin, ze doet altijd haar stinkende best om samen met mij te werken. Ik ben trots op dit meisje, deze superhond. Ze is vreselijk lief voor TOPsy en gemakkelijk in de omgang. Ik ben ook zo blij met de steun van Prins Petfoods, NML Health en Anneke Schellingehout van Jyoty die mij helpen mijn honden in topfit vorm te krijgen en houden.
Kijk naar de video als je onze avonturen wilt zien op het WK.  of op Youtube bij ons kanaal met veel meer video’s: Katja Slippens

 

 

 

 
Foto’s zelf aangeleverd of M.L. Leinhos.